De muziek van Victor Legley

From KCB Library Wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page The music of Vic Legley and the translation is 100% complete.

Vic Legley (1915-1944)

Victor Legley was tijdens zijn leven een centrale figuur in het Belgische muziekleven. Hij had contact met vele Europese componisten, was een invloedrijk leraar aan het conservatorium van Brussel en zijn muziek werd regelmatig uitgevoerd.

Zijn composities omvatten zowel symfonische als vocale en kamermuziek en één opera "La farce des deux nues". Zijn muziek is vrij-atonaal, houdt vast aan klassieke vormschemata en is toegankelijk voor de luisteraar, zonder simplistisch te zijn.

Voor de samenstelling van deze nieuwe thematische catalogus wordt verdergebouwd op twee oudere belangrijke catalogi: "Victor Legley (°1915) – Inleiding tot zijn oeuvre" (1977) van Carine Tessely en "La producció de Victor Legley" (2009) van Ronald de Roeck. Deze licentiaatsverhandeling en respectievelijk doctoraatsverhandeling zijn echter niet vlot toegankelijk, geschreven in talen die niet iedereen machtig is (Nederlands, resp. Catalaans) en niet volledig. Enkele bronnen die tot voor kort niet beschikbaar waren, laten nu toe deze catalogi te vervolledigen.

Deze thematische catalogus wil een zo volledig mogelijk overzicht geven van Legley’s oeuvre en wil voor elke geïnteresseerde gratis ter beschikking staan via het internet. De catalogus zal verschijnen in mei 2016.