Difference between revisions of "Vroege werken"

From KCB Library Wiki
Jump to: navigation, search
m
m
 
(6 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
==Opera 1 tot 13==
+
==Opus 1 tot 13==
*De oudste oeuvrelijst van Legley treffen we aan in een krantenartikel<ref>Anoniem: [http://www.historischekranten.be/issue/HYN/1943-11-26/edition/null/page/2 ''De Stad Ieper en hare Muziekakademie andermaal aan de eer''] in ''Het Ypersche'' van 26 november 1943.</ref> uit 1943. In deze lijst worden deze werken genoemd:
+
De oudste oeuvrelijst van Legley treffen we aan in een krantenartikel<ref>Anoniem: [http://www.historischekranten.be/issue/HYN/1943-11-26/edition/null/page/2 ''De Stad Ieper en hare Muziekakademie andermaal aan de eer''] in ''Het Ypersche'' van 26 november 1943.</ref> uit 1943. In deze lijst worden deze werken genoemd:
**drie liederen voor sopraan
+
*drie liederen voor sopraan [=[[3 Liederen|opus 2]]]
**Snarenkwartet [opus 5]
+
*Snarenkwartet [=[[Strijkkwartet 1|opus 5]]]
**Trio voor Hobo, Klarinet en Fagot [opus 11]
+
*Trio voor Hobo, Klarinet en Fagot [=[[Trio voor hobo, klarinet en fagot|opus 11]]]
**Sonate voor Alto en Piano [opus 13]
+
*Sonate voor Alto en Piano [=[[Sonate voor altviool en piano|opus 13]]]
**Appassionato voor alto
+
*Appassionato voor alto
**Elegisch lied voor Alto [opus 7]
+
*Elegisch lied voor Alto [=[[Elegisch lied|opus 7]]]
**Suite voor Alto en Piano [opus 12]<ref>Wij zijn ervan overtuigd dat hiermee de [[sonate voor viool en piano]] bedoeld wordt, die heette oorspronkelijk ook ''suite'', mogelijk werd ze aanvankelijk voor altviool geconcipieerd.</ref>
+
*Suite voor Alto en Piano [=[[Sonate voor viool en piano|opus 12]]]<ref>Wij zijn ervan overtuigd dat hiermee de [[sonate voor viool en piano]] bedoeld wordt, die heette oorspronkelijk ook ''suite'', werd al in 1942 voltooid en wordt in het artikel vreemd genoeg niet vermeld. Wij vermoeden dat ''alto'' een zetfout is, onder invloed van het woord ''alto'' dat op de voorgaande lijn staat.</ref>
**Symphonische variaties op een oud vlaamsch lied [opus 6]
+
*Symphonische variaties op een oud vlaamsch lied [=[[Symfonische variaties op een oud Vlaams lied|opus 6]]]
**Symphonie [opus 10]
+
*Symphonie [=[[Symfonie 1|opus 10]]]
**<Ulixes' Voorbijvaart>
+
*Ulixes' Voorbijvaart
**<De Arbeid>
+
*De Arbeid
**'''Pianosuite :''' <Kleine Pianomuziek>
+
*Pianosuite "Kleine Pianomuziek" [werd deels opgenomen in [[Kleine suite voor piano|opus 3]]]
*Als we de werken waarvan we het opusnummer met absolute zekerheid kennen, uitsluiten, houden we de opusnummers 1, 2, 3, 4, 8 en 9 over.
+
Deze lijst bevat vermoedelijk de werken waarover Legley in 1943 nog tevreden was en bijgevolg een opusnummer verdienden.
*Aan opus 2 en 3 kunnen we, steunend op de catalogus van SABAM, de [[3 liederen]] en de [[kleine suite voor piano|pianosuite]] toekennen (zie voor verdere bespreking de respectievelijke werken).
+
Als we de werken waarvan we het opusnummer kennen, uitsluiten, houden we de composities ''Appassionato'', ''Ulixes' Voorbijvaart'' en ''De Arbeid'' over, en tevens de opusnummers 1, 4, 8 en 9. Aan ''Ulixes' voorbijvaart'' uit 1943 kende Legley geen opusnummer toe.<ref>Waar staat dat?</ref> Mogelijk is het ''Appassionato'' opus 1, daar het werk al in 1936 uitgevoerd werd. ''De Arbeid'' dateert allicht van later (Legley speelde vanaf 1936 mee in het orkest van de Belgische radio, het lijkt uitgesloten dat hij voordien al een luisterspel schreef voor de radio) en kan dus op de plaats van opus 4, 8 of 9 komen.
*
+
**1: appassionato
+
**4: ?
+
**8-9: De arbeid?
+
*Ulixes' voorbijvaart kreeg geen opusnummer.<waar staat dat?>
+
  
==Opus 31==
+
==Eerste opusnummering==
*[[Ballade]]? Aangegeven bij SABAM op dezelfde dag.
+
Van twee werken weten we dat ze oorspronkelijk een ander opusnummer droegen. Mogelijk heeft Legley in de jaren '40 een nieuwe nummering gemaakt en de werken waarvan hij toen niet tevreden was, weggelaten.
 +
Hieronder wat we van de vroege nummering kennen:
 +
*opus 4 nr.4: Avondliedeken (=[[3 Liederen|opus 2]] nr.1)
 +
*opus 7: [[Kleine pianomuziek]]
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references/>
 
<references/>
 +
 +
[[Category:VLNL]]

Latest revision as of 20:29, 17 April 2020

Opus 1 tot 13

De oudste oeuvrelijst van Legley treffen we aan in een krantenartikel[1] uit 1943. In deze lijst worden deze werken genoemd:

 • drie liederen voor sopraan [=opus 2]
 • Snarenkwartet [=opus 5]
 • Trio voor Hobo, Klarinet en Fagot [=opus 11]
 • Sonate voor Alto en Piano [=opus 13]
 • Appassionato voor alto
 • Elegisch lied voor Alto [=opus 7]
 • Suite voor Alto en Piano [=opus 12][2]
 • Symphonische variaties op een oud vlaamsch lied [=opus 6]
 • Symphonie [=opus 10]
 • Ulixes' Voorbijvaart
 • De Arbeid
 • Pianosuite "Kleine Pianomuziek" [werd deels opgenomen in opus 3]

Deze lijst bevat vermoedelijk de werken waarover Legley in 1943 nog tevreden was en bijgevolg een opusnummer verdienden. Als we de werken waarvan we het opusnummer kennen, uitsluiten, houden we de composities Appassionato, Ulixes' Voorbijvaart en De Arbeid over, en tevens de opusnummers 1, 4, 8 en 9. Aan Ulixes' voorbijvaart uit 1943 kende Legley geen opusnummer toe.[3] Mogelijk is het Appassionato opus 1, daar het werk al in 1936 uitgevoerd werd. De Arbeid dateert allicht van later (Legley speelde vanaf 1936 mee in het orkest van de Belgische radio, het lijkt uitgesloten dat hij voordien al een luisterspel schreef voor de radio) en kan dus op de plaats van opus 4, 8 of 9 komen.

Eerste opusnummering

Van twee werken weten we dat ze oorspronkelijk een ander opusnummer droegen. Mogelijk heeft Legley in de jaren '40 een nieuwe nummering gemaakt en de werken waarvan hij toen niet tevreden was, weggelaten. Hieronder wat we van de vroege nummering kennen:

Voetnoten

 1. Anoniem: De Stad Ieper en hare Muziekakademie andermaal aan de eer in Het Ypersche van 26 november 1943.
 2. Wij zijn ervan overtuigd dat hiermee de sonate voor viool en piano bedoeld wordt, die heette oorspronkelijk ook suite, werd al in 1942 voltooid en wordt in het artikel vreemd genoeg niet vermeld. Wij vermoeden dat alto een zetfout is, onder invloed van het woord alto dat op de voorgaande lijn staat.
 3. Waar staat dat?