Difference between revisions of "Handleiding"

From KCB Library Wiki
Jump to: navigation, search
(Created page with "==Inleiding== ==Dank== ==Handleiding== Bij het samenstellen van deze catalogus werd uitgegaan van volgende principes: *voor feiten waarvoor niet expliciet naar een bron verw...")
 
Line 9: Line 9:
 
*bij het verwijzen naar [[Tessely]] nemen wij de paginering van [[De Roeck]] over, om verwarring te vermijden;
 
*bij het verwijzen naar [[Tessely]] nemen wij de paginering van [[De Roeck]] over, om verwarring te vermijden;
 
*tempoaanduidingen worden stilzwijgend gecorrigeerd: Legley schrijft bijvoorbeeld dikwijls ''gracioso'', dat werd overal zonder commentaar als ''grazioso'' genoteerd.
 
*tempoaanduidingen worden stilzwijgend gecorrigeerd: Legley schrijft bijvoorbeeld dikwijls ''gracioso'', dat werd overal zonder commentaar als ''grazioso'' genoteerd.
 +
 +
<!--[[Image:VLegley.jpg|thumb|right|440px|Vic Legley (1915-1994)]]
 +
 +
Victor Legley was tijdens zijn leven een centrale figuur in het Belgische muziekleven. Hij had contact met vele Europese componisten, was een invloedrijk leraar aan het conservatorium van Brussel en zijn muziek werd regelmatig uitgevoerd.
 +
 +
Zijn composities omvatten zowel symfonische als vocale en kamermuziek en één opera “La farce des deux nues”. Zijn muziek is vrij-atonaal, houdt vast aan klassieke vormschemata en is toegankelijk voor de luisteraar, zonder simplistisch te zijn.
 +
 +
Toen Walter Legley in 2011 een omvangrijk deel van archief van zijn vader aan het bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Brussel schonk, werd besloten een thematische catalogus van Legley’s oeuvre op te stellen om zo zijn werk meer onder de aandacht te brengen.
 +
 +
Voor de samenstelling van deze nieuwe thematische catalogus wordt verdergebouwd op twee oudere belangrijke catalogi: “Victor Legley (°1915) – Inleiding tot zijn oeuvre” (1977) van Carine Tessely en “La producció de Victor Legley” (2009) van Ronald de Roeck. Deze licentiaatsverhandeling en respectievelijk doctoraatsverhandeling zijn echter niet vlot toegankelijk, geschreven in talen die niet iedereen machtig is (Nederlands, resp. Catalaans) en niet volledig. Enkele bronnen die tot voor kort niet beschikbaar waren, laten nu toe deze catalogi te vervolledigen.
 +
 +
Deze thematische catalogus wil een zo volledig mogelijk overzicht geven van Legley’s oeuvre en wil voor elke geïnteresseerde gratis ter beschikking staan via het internet. De catalogus zal verschijnen in juni 2016.
 +
 +
Klik hier voor:
 +
*de [[thematische catalogus]]
 +
*een [[Handleiding|korte handleiding voor de catalogus]]-->

Revision as of 11:42, 22 August 2016

Inleiding

Dank

Handleiding

Bij het samenstellen van deze catalogus werd uitgegaan van volgende principes:

  • voor feiten waarvoor niet expliciet naar een bron verwezen wordt, is die bron de autograaf (of eventueel een fotokopie ervan);
  • voor de duur van de composities werd in de eerste plaats overgenomen wat Legley zelf noteerde in zijn autografen, in de tweede plaats wat de website van CeBeDeM vermeldt, in beide gevallen wordt de bron niet expliciet vermeld; in enkele gevallen moesten andere bronnen geraadpleegd worden, daarnaar wordt wel expliciet verwezen;
  • bij het verwijzen naar Tessely nemen wij de paginering van De Roeck over, om verwarring te vermijden;
  • tempoaanduidingen worden stilzwijgend gecorrigeerd: Legley schrijft bijvoorbeeld dikwijls gracioso, dat werd overal zonder commentaar als grazioso genoteerd.